Firma la care lucrez doreste sa imi reduca salariul de pe cartea de munca la salariul minim pe economie si sa imi plateasca diferenta in baza unui contract de colaborare, eu devenind PFA. Ce presupune acest lucru?
Partea buna e ca la noi se va ocupa angajatorul de toata documentatia necesara pentru obtinerea PFA.
Daca as fi doar PFA:
Vechimea nu se contabilizeaza, nici 'bani la pensie' nu 'merg'. Pentru a compensa ai optiunea unei pensi facultative sau private. Deasemenea, nefiind angajat, nu ti se plateste CAS-ul. Evident, nu vei mai putea beneficia de tratamente medicale sau de serviciile doctorului de familie, decat daca vei merge la CAS si vei face un contract individual cu ei, angajandu-te sa platesti tu aceasta contributie.
Pe langa CAS si eventuala pensie facultativa va mai trebuii sa platesti si 16% din profitul anual realizat si declarat. Asta se plateste odata pe an, la sfarsitul anului, in baza Declaratiei de Venit. Dar, din cate am inteles, poti avea propriul apartament ca si sediu pentru PFA(cu acordul conlocatarilor,vecinilor) si poti 'baga' cheltuielile provenite din utilitati(apa, curent, intretinere, telefoane) pe PFA, cu conditia ca acestea sa fie pe numele tau. Deasemenea mai poti 'baga' si cheltuielile de deplasare(bonuri de benzina, taxi, etc) pe PFA. Daca domiciliul si localitatea in care se desfasoara activitatea sunt diferite, exista posibilitatea delegatiilor de munca, acestea putand avea valoare de pana la 32,5 LEI/zi. Astfel incat poti aduce diferenta dintre venituri si cheltuieli cat mai aproape de 0. Cu cat aceasta diferenta e mai mica, cu atat impozitul pe care il vei plati va fi mai mic. (16% din Y, Y tinde la 0)
DAR, daca doresti sa accesezi un credit bancar in viitor, vei vrea ca diferenta dintre venit si cheltuieli(profit) sa fie cat mai mare. Cu cat acesta e mai mare, cu atat posibilitatea obtienerii unui credit 'frumusel' este mai mare. Insa, profitul fiind mare, impozitul de sfarsit de an va fi mare... (16% din X, X profit maxim)
Vei avea nevoie de un facturier si un chitantier(aprox 10 lei amandoua impreuna) pe care le vei folosi pentru a emite facturi catre angajatorul tau. Evident, vei avea nevoie de o stampila pentru a legaliza acele facturi si chitante.
Vei avea nevoie de un registru de plati si incasari in care vei introduce facturile emise catre angajator(fiecare cu numar, data si valoare) si eventualele cheltuiel pe care doresti sa le 'bagi'(la fel, cu numar factura sau chitanta, data si valoare). Acesta se tine pe luni, din cate stiu eu, si ar fi bine ca cheltuielile sa nu depaseasca veniturile in NICI O LUNA. Eu conside ca acest registru e o unealta utila si nu o chestie care sa te incurce. Vei putea sa ai un control asupra resurselor tale financiare. Eu deja imi tin un registru neoficial, doar pentru a vedea pe ce cheltui banii si unde as putea reduce costurile lunare...
Daca as if PFA si angajat:
Macar CAS-ul si 'pensia' s-ar plati. Am mai cautat cateceva informatii si se pare ca totusi va mai trebuii sa platesc CAS cam 5.5% din venitul lunar realizat.
Insa, se pare ca daca as avea si carte de munca si PFA, nu mai platesc 16% impozitul de sfarsit de an, ci doar 8% esalonat in 4 rate trimestriale.
Cam astea ar fi diferentele intre PFA simplu si PFA cu Carte de Munca.
Ramane de stabilit un singur lucru... ce sa fac? PFA? PFA si angajat? Doar angajat?
Informatiile sunt cu caracte informativ, nu sunt 100% sigur in legatura cu acuritatea lor. Daca cineva stie mai multe, please share!