Wednesday, September 23, 2009

De pe net...

Plimbandu-ma din link in link printre sumedenia de site-uri care impanzesc WWW-ul, am dat peste o 'chestie' amuzanta, daca sti engleza.

Cica toate localitatile v-or trebui sa se conformeze si sa puna pe placuta de la intrarea-n urbe, pe langa numele in romana, si cel in engleza. Acestea sunt propunerile pentru numele in engleza a catorva localitati:

Adunatii Copaceni - Gathered Tree People

Afumati - Neversober

Baicoi - Youball

Buhusi - Boo

Buzau -Really Fat Lip

Calarasi - Silly-dressed Folks on Horses

Ciorogarla -Nigger-River

Constanta - The Steadiness

Dor Marunt - Miniature Melancholy

Husi - Shoo

Navodari - Networkers

Onesti - The Sincere

Pitesti - Youdohide

Satu-Mare - The Rather Roomy Rural Community

Slatina - Slut Tina

Slobozia - A Very Wrong Local Tradition

Targu Frumos - The Aesthetically Pleasing Bazaar

Urlati - Gimme Some Noise

Voluntari - Town of Unpaid Assistants


Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare! Adica foarte serios, in Romania...

Scriu corect, deci exist!

Cum sa incep?

M-am saturat! M-am saturat sa ma chinui minute bune ca sa inteleg ce vrea sa imi spuna cineva pe Mess/MSN/etc... E chiar atat de greu sa scrieti corect oameni buni? Cer chiar atat de mult? Dureaza doar cateva miimi de secunda in plus sa scri 'ca' in loc de 'k'. Sa nu mai zic de toate mirc-uismele care parca ne invadeaza viata: 'tz', 'sh', 'plm', 'lol'. Nu le mai suport!

Nu cer sa folositi diacritice, nici eu nu o fac, prea des... insa daca nu facem ceva in curand vom ajunge sa nu ne mai intelegem. E foarte ingrijorator! De fiecare data cand comunic cu cineva care vorbeste "lol-ish" (nume generic pentru forma de comunicare abreviata si improvizata utilizata pe net) e de parca as fi la un test de descifrare/decodare! Si oricat incerc sa ma obisnuiesc cu toate sintagmele, mereu apare ceva nou!

Sunt sigur ca nu sunt singurul care nu e de acord cu acest "lol-ish"! Ma intreb daca exista vreo campanie de combatere a "lol-ishului", iar daca nu exista oare am putea noi sa initiem una?

Anyone?

Thursday, July 2, 2009

Costuri aferente PFA

Registrul comerţului:

  • Verificare denumire firmă şi rezervare: 12,5 lei
  • Cazier fiscal: 20 lei
  • Certificat constatator: 60 lei
  • Fond buletin HG 460/2005: 1,5 lei
  • Fond lichidare L85/2006: 6 lei
  • Obţinere cazier fiscal: 10 lei
  • Obţinere CUI: 10 lei
  • Taxă înmatriculare: 30 lei
  • Transmitere declaraţii către autorităţi: 10 lei

Total R.C.: 160 lei

Finanţe publice:

  • Registru unic de control: 25 lei
  • Registru jurnal încasări şi plăţi: 5 lei
  • Registru inventar: 7 lei

Total: F.P.: 37 lei <--- Am discutat cu 2 contabili cu vechime in domeniu si din cate am inteles acestea nu sunt absolut necesare. Incepand cu anul 2009 multe documente(printre care si facturile au fost scoase din categoria documentelor cu regim special)

Desigur ar mai fi stampila. Nici aceasta nu mai e absolut necesara, insa multa lume nu stie inca si va privi cu scepticism orice factura emisa nestampilata. Asa ca recomand achizitionarea uneia.(aprox. 100 lei)

Facturi/Chitante:

Dupa cum am spus mai sus, multe documente au fost scoase din categoria documentelor cu regim special. Asa ca nu mai e nevoie sa achizionezi un facturier sau un chitantier. Eu m-am hotarat sa folosesc un programel numit SAGA PS(partida simpla). E gratuit si emite facturi si chiar chitante daca incasarea se face CASH. Il puteti downloada de pe siteul producatorului aici. Programelul tine si o evidenta a facturilor emise, cu posibilitatea exportului in format excell, ergo, avem si un registru.

Acestea sunt informatiile pentru PFA cu norma fixa de venit(declari in avans predictia de venit pe anul care urmeaza, impozitul e fix), partida simpla, nu ai nevoie de contabil. In cazul PFA in sistem real(se calculeaza impozitul strict in functie de veniturile REALE) e cu totul alta poveste, contabilitate in partida dubla, caz in care ai nevoie de contabil.

Daca mai imi aduc aminte de ceva... va informez.

Friday, June 26, 2009

Regele s-a stins din viata...

Am auzit de dimineata la radio ca Michael Jackson a decedat azi noapte! Nu imi gasesc cuvintele...

Indiferent de viata lui privata atat de criticata, a fost si va ramane unul dintre cei mai mari artisti ai umanitati! Sunt trist... Nu pot spune ca am fost un mare fan, insa melodiile lui mereu ma binedispuneau! Asa ca va las cu o piesa, nu neaparat favorita mea...

"But, If
You're Thinkin'
About My Baby
It Don't Matter If You're
Black Or White"



MICHAEL JACKSON - Black Or White

Thursday, June 25, 2009

PFA si angajat...

Firma la care lucrez doreste sa imi reduca salariul de pe cartea de munca la salariul minim pe economie si sa imi plateasca diferenta in baza unui contract de colaborare, eu devenind PFA. Ce presupune acest lucru?

Partea buna e ca la noi se va ocupa angajatorul de toata documentatia necesara pentru obtinerea PFA.


Daca as fi doar PFA:
Vechimea nu se contabilizeaza, nici 'bani la pensie' nu 'merg'. Pentru a compensa ai optiunea unei pensi facultative sau private. Deasemenea, nefiind angajat, nu ti se plateste CAS-ul. Evident, nu vei mai putea beneficia de tratamente medicale sau de serviciile doctorului de familie, decat daca vei merge la CAS si vei face un contract individual cu ei, angajandu-te sa platesti tu aceasta contributie.

Pe langa CAS si eventuala pensie facultativa va mai trebuii sa platesti si 16% din profitul anual realizat si declarat. Asta se plateste odata pe an, la sfarsitul anului, in baza Declaratiei de Venit. Dar, din cate am inteles, poti avea propriul apartament ca si sediu pentru PFA(cu acordul conlocatarilor,vecinilor) si poti 'baga' cheltuielile provenite din utilitati(apa, curent, intretinere, telefoane) pe PFA, cu conditia ca acestea sa fie pe numele tau. Deasemenea mai poti 'baga' si cheltuielile de deplasare(bonuri de benzina, taxi, etc) pe PFA. Daca domiciliul si localitatea in care se desfasoara activitatea sunt diferite, exista posibilitatea delegatiilor de munca, acestea putand avea valoare de pana la 32,5 LEI/zi. Astfel incat poti aduce diferenta dintre venituri si cheltuieli cat mai aproape de 0. Cu cat aceasta diferenta e mai mica, cu atat impozitul pe care il vei plati va fi mai mic. (16% din Y, Y tinde la 0)

DAR, daca doresti sa accesezi un credit bancar in viitor, vei vrea ca diferenta dintre venit si cheltuieli(profit) sa fie cat mai mare. Cu cat acesta e mai mare, cu atat posibilitatea obtienerii unui credit 'frumusel' este mai mare. Insa, profitul fiind mare, impozitul de sfarsit de an va fi mare... (16% din X, X profit maxim)

Vei avea nevoie de un facturier si un chitantier(aprox 10 lei amandoua impreuna) pe care le vei folosi pentru a emite facturi catre angajatorul tau. Evident, vei avea nevoie de o stampila pentru a legaliza acele facturi si chitante.

Vei avea nevoie de un registru de plati si incasari in care vei introduce facturile emise catre angajator(fiecare cu numar, data si valoare) si eventualele cheltuiel pe care doresti sa le 'bagi'(la fel, cu numar factura sau chitanta, data si valoare). Acesta se tine pe luni, din cate stiu eu, si ar fi bine ca cheltuielile sa nu depaseasca veniturile in NICI O LUNA. Eu conside ca acest registru e o unealta utila si nu o chestie care sa te incurce. Vei putea sa ai un control asupra resurselor tale financiare. Eu deja imi tin un registru neoficial, doar pentru a vedea pe ce cheltui banii si unde as putea reduce costurile lunare...

Daca as if PFA si angajat:
Macar CAS-ul si 'pensia' s-ar plati. Am mai cautat cateceva informatii si se pare ca totusi va mai trebuii sa platesc CAS cam 5.5% din venitul lunar realizat.

Insa, se pare ca daca as avea si carte de munca si PFA, nu mai platesc 16% impozitul de sfarsit de an, ci doar 8% esalonat in 4 rate trimestriale.

Cam astea ar fi diferentele intre PFA simplu si PFA cu Carte de Munca.

Ramane de stabilit un singur lucru... ce sa fac? PFA? PFA si angajat? Doar angajat?

Informatiile sunt cu caracte informativ, nu sunt 100% sigur in legatura cu acuritatea lor. Daca cineva stie mai multe, please share!

Tuesday, April 28, 2009

Simple as 3.14151617

You might be wondering what the heck’s wrong with me, why am I writing in English?! Well the answer is quite simple. Recently I find it easier to THINK in English, YES, THINK! Often I find myself THINKING in English and then translating my thoughts to Romanian for the persons I’m talking to. I know my English is not that great, and that it lacks practice, but what better way to practice it but this? Its easier to think in English, though when I start talking the freakin language I always have the feeling I’m mumbling and stumbling, though my interlocutors always get the message.

 

Ah well, until I can think of something better to post I’ll leave you with an English adapted version of an e-mail I received this days! Hope you enjoy! J

 

Courage?
How do you define courage?
Fighting a bull(torro) in the arena?
Driving a F1 car?
Piloting a F14?
Extreme sky-diving ?
Bungee Jumping above the Nill?
Gambling your wage for a month on one card?
Insulting Remi Boniaski?

Insulting your boss?

Participating in the Dakar race with an old Volkswagen Beattle?

All of those are nothing…  

 
This is COURAGE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thursday, January 29, 2009

Nu Expediati colete cu Atlassib!

Dupa cum zice si titlul acest post critica politica firmei de transport si curierat Atassib. Ieri, 28/01/09 am fost martorul unei incarcari de colete la agentia Atlassib din Oradea, ceea de pe strada Primariei. Un domn si o domnisoara(cred) aduceau coletele din agentie si le aruncau in duba. Unele erau prea grele pentru a le arunca asa ca le puneau jos la marginea dubei si... le impingeau cu picioarele sau chiar le loveau.

Inteleg ca soferul era frustrat, pe companie probabil. Inteleg ca, oricat de mica e leafa el tot va lucra mai putin de cat il plateste angajatorul. Inteleg chiar si ca viata de sofer nu e prea rasplatitoare... dar cutia, cutia ce-a facut ea saraca? Sau mai bine, expeditorul/destinatarul... ce i-au facut ei soferului? I-au dat un loc de munca si o paine de mancat... Incompetentul...

In fine l-am claxonat pe respectivul si i-am facut un gest de mustrare cu mana dreapta si degetul ARATATOR. Iar el mi-a raspuns cu un alt deget al maini drepte... cel mijlociu.

Traim in Romania iar asta ne omoara...