Tuesday, August 12, 2008

Clatite a la Oradea

Am mancat la Pizzeria Avanti din Mamaia niste clatite incredibile. Asa ca odata ajunsi la Oradea, dupa o saptamana ni s-a facut dor de clatitele acelea si am decis sa incercam sa facem si noi, avand in vedere ca in Oradea nu gasesti la nici un restaurant asa ceva!

Vreau sa zic ca au iesit excelente! Chiar daca nu am respectat intocmai reteta originala. Asa ca m-am decis sa pun reteta aici. Si cat de curand sper sa pun si niste poze cu clatitele.

Prima oara se fac clatitele si se lasa la racit!
D
aca nu stiti cum se fac clatitele va dau si reteta pentru clatite :)

Ingrediente

500 g faina
3 oua
1.5 l lapte
200 g ulei
300 ml sifon
sare

Faina se amesteca cu laptele, ouale si sifonul(sau apa minerala carbogazoasa/ies mai pufoase) si se pune sare dupa gust(1 lingurita). Compozitia se la 25-30 de min. sa se linisteasca. Apoi se coc pe rand, una cate una, intro tigaie incinsa cu foarte putin ulei. Innainte de fiecare noua clatita se unge tigaia cu ulei. Clatitele se lasa la racit!

Se ia 800 gr. piept de pui si se taie bucatele. Se condimenteaza cu un amestec de condimente format din 70 gr. Delikat si 30 gr. busuioc uscat si macinat. Pieptul de pui se prajeste in o tigaie cu un pic de ulei pana se patrunde. Se lasa la racit!

Sos de rosii
Se spala 500 gr. rosi. Se curata de coaja(pielita) si se dau pe razatoare sau masina de tocat. Intro oala se pune la calit 2-3 cateti de usturoi zdrobiti si o lingurita de busuioc uscat si macinat. Atentie! Usturoiul si busuiocul se lasa foarte putin la calit pentru a evita arderea, in jur de 30 sec.! Peste rosiile tocate se pune o lingurita de Delikat apoi se toarna compozitia in oala. Se lasa la foc mediu pana da in clocot. Se ia de pe foc si se lasa la racit!

Sos de ciuperci
Se iau 2 conserve de ciuperci(sau 500-700 gr. ciuperci proaspete). Se spala si se fierb. Se caleste intro oala 100 gr. ceapa cu un varf de cutit de sare deasupra. Separat se amesteca 100 gr. faina cu 400 ml smantana si o cana de apa. Se pun, pe rand, ciupercile iar apoi smantana cu faina peste ceapa calita si se lasa la fiert 5-10 min. Se poate adauga sare dupa gust.

Se ia o tava si se unge cu ulei de masline(sau normal daca nu aveti de masline). Intre timp se porneste cuptorul pentru a se incinge. In tava se aseaza 1 rand de clatite, 2-3 clatite, astfel incat sa acopere toata suprafata acesteia. Deasupra se intinde sosul de ciuperci astfel incat sa acopere clatitele. Apoi se presara bucatele de piept de pui uniform peste sosul de ciuperci. Deasemene se mai adauga cubulete de cascaval/mozarela/parmezan. Se pune iar un rand de clatite si se repeta stratificarea de 2-3 ori. Atentie! Aveti grija ca ultimul strat sa fie acoperit de clatite, iar peste acestea radeti cascaval/mozarela/parmezan(sau chiar toate 3!). Se baga la cuptor cca. 10 min. sau pana cand parmezanul de deasupra se rumeneste!

Se poate servii calda sau rece cu sos de rosii deasupra sau fara! Pofta mare!

Mie mi-a placut foarte mult si va sfatuiesc sa incercati si voi. Reteta de mai sus imi apartine (mie si prietenei mele:P), si este pentru 4-6 porti(depinde de apetit). Va recomand cu caldura sa incercati si eventual sa imi spuneti ce parere aveti! Daca va place imi deschid restaurant!

10 comments:

Pau Pau said...

Promite solemn in fata lumii ca faci asa ceva si cand sunt eu la Oradea. PROMITE!!!!! :D

Alex said...

promit solemn ca te pun pe tine sa faci! :)

Unknown said...

Sa il pupe mama pe el ce gospodina a devenit, si a facut si blog de gospodina :P

Anonymous said...

eh..nimeni nu face clatite mai bune ca si ale mele.. acuma serios, o sa incerc si reteta ta..dar.. pe a mea nu o invinge nimic!

Alex said...

bai rado... cei mai buni bucatari sunt barbati. asa ca bite me! facem schimb de retete dana? :)

Anonymous said...

Super reteta ;) cu o mica mentiune, cam prea multe oua in compozitia pt clatite (cu 6 oua aproape ca iese omleta.)
In rest te felicit pentru efortul de a "pune pe hartie" reteta.

La cat mai multe creatii culinare!!!
Ma ofer degustator!

Anonymous said...

Sorry anonimul de mai sus sunt eu

Alex said...

la cat mai multe creatii culinare cu o conditie... sa ma ajuti tu! ca nici clatitele nu erau asa bune daca nu ma ajutai :)

Anonymous said...

hmmm mi-ai facut o pofta de nedescris, cred ca sunt foarte bune, dar oare nu se pot trimite prin posta si in Arad? :))

Anonymous said...

Oooo da... Trebuia sa incepi sa vorbesti de clatite, trebuia neaparat. Nu-ti fa probleme, probabil ca nu am sa mor daca imi curg TOATE balele, dar cand ajung acasa sunt calare pe tine clatitarule!!!!